A fagymentesítő kalorifert hagyományosan fagyállós talajkollektorról táplálják. Az Energiakulcs®-nál miért a fűtőrendszer folyadékával biztosítják a fagyos levegő előtemperálását?

energiakulcs-kalorifer

Az Energiakulcs® talajhő hasznosító hőszivattyúval üzemel. A hőszivattyú a fűtési idényben folyamatosan hőt von el a talajból, a talaj egyre alacsonyabb hőmérsékleti tartományba kerül.

A talajkörből érkező folyadék hőmérséklete sok tényezőn múlik:

 • külső hőmérséklet,
 • hótakaró megléte, vastagsága,
 • az elmúlt idény fűtési energiaigénye,
 • az elmúlt idény hűtési energiaigénye,
 • az elmúlt idény melegvíz-előállítási energiaigénye,
 • a talaj hőkapacitása, hővezetése,
 • talajvízzel való telítettség, vagy annak teljes hiánya,
 • a talajvíz áramlása, vagy annak teljes hiánya,
 • élővíz, folyópart közelsége stb.

Fenti adottságok igazak lehetnek egy időszakban, de évek múltával meg is változhatnak.

Abban az esetben, ha a talajkörből beérkező fagyálló folyadék hőmérséklete 0°C, vagy annál alacsonyabb, akkor ez a hőmérséklet még tökéletesen megfelel a hőszivattyú megtáplálására, de teljesen alkalmatlanná válik a szellőztetőgép frisslevegő ágában lévő, fagypont alatti hőmérsékletű levegő 0°C fölé való melegítésére.

Tehát a hőszivattyú és az előtemperáló kalorifer közös talajköre nem lenne kellőképpen biztonságos.

Mi lehet a megoldás?

 1. Külön talajkört építünk ki a hőszivattyúnak és a fagymentesítő kalorifernek. Ennek többlet költsége eléri az 1 000 000 Ft-ot is (sole-defroster egység). Külön szivattyú, tágulási tartály, külön vezérlés, bonyolultabb kiépítés.
 2. Lemondunk a bizonytalan talajkörről, legyen az a hőszivattyúé télen. Az épület felületfűtésének körében mindig találunk legalább 20°C-os folyadékot, amely bőségesen ellátja a fagymentesítést, még party üzemmódban „dübörgő” szellőztetőgépnél is.

Mi az utóbbi megoldást választottuk, hiszen az Energiakulcs® egység a legkülönbözőbb helyszíneken is kifogástalanul kell, hogy üzemeljen, nem engedhető meg, hogy kedvezőtlen talajviszonyok esetén valamelyik szolgáltatást nem tudjuk megfelelően biztosítani.

Úgy van ez, mint az autógyártásban. A kocsinak fel kell menni 3 000 méteres hegycsúcsra is, lehet -30 °C, vagy +40 °C, bármilyen páratartalom esetén, a gépnek teljesíteni kell bármelyik földrészen, minden évszakban!

Így lehetőség nyílt az előtemperálás mértékének pontos értéken tartására (ehhez hasonló megoldást csak az ipari szellőzetésnél alkalmaznak vagy ott sem), egy keverőszeleppel és az elektronikus vezérléssel (ezt is az Energiakulcs® PLC-je végzi) folyamatosan kontrolláljuk az előfűtési betáplált teljesítményt, így a kidobott levegő hőmérsékletét a lehető legalacsonyabb értéken tartjuk, ezzel nem rontva a hővisszanyerés hatékonyságát.

Ennél a megoldásnál semmilyen külön alkatrészt nem igényel a frisslevegő előtemperáló egység működtetése (beleértve a nyári előhűtési feladatot is), a keringetést is a főállásában felületfűtést biztosító szivattyú végzi, ami másodállásban a hőszivattyú szekunder oldali szivattyúja, harmad állásban pedig nyáron a passzívhűtés szivattyúja.

Ez a négy feladatkörös kihasználtsággal működő szivattyú a piacon fellelhető legjobb „A” energiaosztályú eszköz, egy Grundfos Alpha2.

Borítókép: pixabay.com

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments