A tökéletes fűtési rendszer – Energiakulcs®

fűtési rendszer energiakulcs

Fűtési rendszer az Energiakulcs®? Ahhoz, hogy megértsük, mi jelenti az egyik épületenergetikai kulcsmegoldást a jövő épületeihez, érdemes először áttekinteni egy alacsony energiafelhasználású épület gépészetének működését.

Az ismertetés célja nem az, hogy szakavatott energetikussá váljon az olvasó, hanem az, hogy el tudjon igazodni a választási lehetőségek között.

Minden gépészeti egységből tucatnyi gyártó készülékei közül választhatunk, sajnos hazai gyártmány ebben a termékkörben még alig fordul elő.

Egyébként is az a tapasztalat Magyarországon, hogy minden gyártmány annyit ér, amilyen terméktámogatást a hazai disztribútor cég biztosít, továbbá bármilyen termék képes mélyen alulmúlni még önmagát is, ha nem megfelelő műszaki környezetbe építik be.

Ha ezt tovább boncolgatjuk, akkor oda jutunk (és sajnos ez a hazai piaci valóság), hogy a szakavatott tervező és kivitelező gyakran jobb rendszereket épít a „noname” rendszerelemekből is, míg más esetben a legpatinásabb eszközök ésszerűtlen összeépítésével egy drágán üzemelő műszaki torzó keletkezik.

Nézzük milyen is lehet egy tökéletes fűtési rendszer

Fő épületgépészeti feladatok egy alacsony energiafelhasználású épületben:

  1. Légkezelés
  2. Fűtés
  3. Meleg-víz előállítás
  4. Hűtés/klimatizálás
  5. Világítás

És vegyük még ide 5/A pontként valamennyi elektromos fogyasztót a házban, melyeknek a kiválasztási szempontjairól érdemes szót ejteni, hiszen fontos részt képeznek az épület hőháztartásában, valamint havonta adózunk majd egy rossz választás többletfogyasztása miatt az áramszolgáltatónak.

A fenti feladatok ésszerű összehangolása az alacsony költségű gépészeti rendszer üzemeltetésének egyik kulcsa.

Fűtési rendszer az Energiakulcs®?

Nos, erre a kérdésre egy kicsit később kap konkrét választ a Kedves Olvasó.

Mielőtt rátérnénk a titokzatosnak tűnő Energiakulcs® épületgépészeti rendszerünk ismertetésére, vegyük sorra az imént meghatározott feladatokat kicsit részletesebben.

Cikksorozatunk első részében a légkezelésről (szellőztetésről) írunk bővebben.

Borítókép: pixabay.com

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments