Milyen háztartási gépeket válasszunk egy alacsony energiafogyasztású házba? – Energiakulcs® – 6. rész

energiakulcs

Nagy segítség a vásárlásoknál, hogy a készülékek általában energiaosztály besorolással vannak ellátva. Tehát mindenből „A” osztályút válasszunk, ne adjuk alább.

Egyéb villamos fogyasztók

Nagy segítség a vásárlásoknál, hogy a készülékek általában energiaosztály besorolással vannak ellátva. Tehát mindenből „A” osztályút válasszunk, ne adjuk alább.

A hűtőgépeknél ne érjük be ennyivel, lehetőleg a no-frost jelzésűeket részesítsük előnyben. Alapvetően nem csak azért, hogy megmeneküljünk a leolvasztással járó, könnyen feledésbe merülő feladatoktól, hanem azért is, mert a lejegesedett elpárologtatóval működő gép többet fogyaszt, mint a frissen leolvasztott, tiszta felülettel működő hűtőgép. Ez a jelenség független az energiaosztálytól. A no-frost kivitelű hűtőknél a leolvasztás teljesen automatikusan megtörténik, amikor szükség van rá.

A jelenleg kapható TV készülékeknél is találunk energia-besorolást, de a teljes hegemóniát élvező „lapos” készülékek (a képcsöves CRT típusok „kihaltak” 2010 körül) alapvetően energiatakarékosak (ne feledjék, a fogyasztás a képfelülettel arányosan nő, nem a képátlóval!). Ha „fogyasztási sorrendet” állítunk fel, akkor a plazmatévék üzeme a legdrágább, az LCD takarékosabb, kivéve az új neoplazma technológiát – az LCD-vel azonos kategóriába tartozik -, ez a „C” energiaosztály a tévéknél. A LED háttér-világítású LCD jelenleg a legtakarékosabb (mint újdonság, persze a legdrágább is), ezek között előfordul „A” energiaosztályú készülék is. Rövidesen várható az OLED televízió, amely majd „übereli” az előzőeket, minden paraméterével, nyilván az árral is, szintén felülről.

Mosógépeknél a legjobb választás a hideg/meleg víz külön vételezésére alkalmas típus. A hazai Energomat óta ilyen berendezés gyakorlatilag csak ipari kivitelben volt kapható, de idén (a cikk írásakor, 2012-ben) megtört a jég – a cég megérdemli nevének említését – az Electrolux korrekt áron megjelent a piacon egy hideg-melegvizes géppel. Egyetlen itthon is kapható amerikai típus létezik még ezzel a szolgáltatással, hatalmas befogadókapacitással, hosszú élettartammal. Ennek az ára is magas, mégis megfontolandó lehet a választás.

Mosogatógépeknél nincsenek nagy eltérések a típusválasztás terén, ha az energiatakarékosság a fő szempont. Itt inkább az üzemeltetésnél lehet 50% feletti energia-megtakarítást elérni, ha a gépet a melegvizes rendszerre csatlakoztatjuk. Ez még akkor is jelentős energia megtakarítás, ha gázkazánnal állítjuk elő a melegvizet, hiszen villamos áramból 49 Ft-ba kerül 1 kWh hőenergia előállítása, míg földgázból 17 Ft. Ha napkollektoros rendszer is „besegít” a HMV termelésbe, akkor a megtakarítás tovább fokozható.

Figyeljünk a készülékek Stand-by fogyasztására, hiszen használaton kívül is folyamatosan energiát fogyasztanak. Teljes áramtalanítással védekezhetünk ellene, egy energiamonitoros (ma már igen olcsón beszerezhető) vizsgálat segít felmérni az elérhető megtakarítást.

És végül ennyi bevezetés után térünk a lényegre (reményeim szerint a „rövid” bevezetőben is találtak használható információt).

Folytatás a 7., befejező részben.

Borítókép: pixabay.com

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments