Világítás – Energiakulcs® – 5. rész

energiakulcs-világítás

Miért is kell az alacsony energiaigényű ház gépészet kapcsán a világítással foglalkozni, kérdezheti az olvasó?

Ennek két főbb oka van:

A fényforrásokon feltüntetett wattos teljesítményfelvétel az épületen belül azonos mértékű fűtőteljesítményként jelentkezik. Szokták is emlegetni, hogy egy passzívház kifűthető 10-15 db 100-as izzóval. Ennek ilyenformán akár örülhetnénk is télen, de ne felejtsük el, a villamos árammal való fűtés messze a legköltségesebb. A nyári időszakban viszont ezt a hőterhelést még ki is kell „szállítanunk” az épületből, tehát hűtési többletköltséget okoz. A fényforrások legfontosabb világítástechnikai jellemzője a fényáram. A fényforrás fényáramának és az általa felvett villamos teljesítmény értékének hányadosát nevezik fényhasznosításnak, melynek egysége a lm/W. A fényhasznosítás fontos energetikai jellemző, a fényforrások fejlesztésének egyik elsődleges célja a lm/W érték növelése. A technika mai állása mellett a széles körben használt legkorszerűbb fényforrások 105-110 lm/W fényhasznosítással rendelkeznek, a LED lámpák esetén közelítik ezt az értéket.

Az izzólámpák rendelkezésre álló alternatívái:

  • fénycsövek
  • kompakt fénycsövek – nagyon hatékonyak és élettartamuk hosszú
  • LED-ek – a legújabb technológiával készült nagyon hatékony, hosszú élettartamú fényforrások

Bár többe kerülnek, ezek az alternatívák végeredményben olcsóbbak, mivel kevesebb villamos energiát használnak. Évente 8 – 14 000 Ft megtakarításra számíthat a háztartás méretétől és a választott fényforrásoktól függően.

A lámpa kiválasztásakor lényeges, hogy a standard kompakt fénycsövek működését és élettartamát befolyásolhatják a gyakori kapcsolgatás és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, elsősorban a hideg. A gyakori – a lámpa működési ideje alatt óránként több mint egy alkalommal történő – fel- és lekapcsolás csökkenti a kompakt fénycső élettartamát. Nem lehet őket szabályozni és felkapcsolásuk után bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy elérjék a teljes fényerejüket, bár léteznek speciális kompakt fénycsövek, amelyek ezen problémák mindegyikét képesek kezelni. Minden kompakt fénycső matt, így ezek csak lágy fényt tudnak adni, ami megegyezik a matt izzólámpákéval. Hosszabb ideig tart a kompakt fénycsövek felkapcsolódása és a teljes fényerő elérése is. A jelenlegi szabályozás szerint a felkapcsolási idő nem lehet 2 másodpercnél több és a fényforrásoknak 1 percen belül el kell érniük a teljes fényerő 60 %-át.

Miután kiégnek, nem lehet őket a háztartási szemetesbe dobni! Vissza kell vinni az üzletbe, vagy le kell adni őket a kijelölt gyűjtőpontokon. Abban az esetben, ha a kompakt fénycső eltörik a lakásában és a tartalma szétszóródik, ki kell szellőztetni a helyiséget, majd nedves ruhával feltörölni. Kerülni kell a fényforrás darabjainak a bőrrel való érintkezését és ne használjon porszívót a feltakarításához, mert higanyt tartalmaz.

A LED-ek előnyei, hogy ellenállnak a gyakori kapcsolgatás okozta korai meghibásodásnak, a teljes fényerő közvetlenül felkapcsolás után elérhető, szélesebb fényszín-választék (színhőmérsékletek), erős, éles vagy lágy fény, szükség szerint. Némelyik LED érzékeny a hőmérsékleti viszonyokra, különösen a hőmegfutás (túlmelegedés) esetén jelentősen csökken az élettartamuk, továbbá a fényerejük nem szabályozható.

Amikor a LED-ek kiégnek, nem szabad őket a háztartási szemétbe dobni, hanem vissza kell vinni az üzletbe, vagy le kell adni a kijelölt gyűjtőpontokon, mivel – mint minden elektronikai eszköz -, szennyező anyagokat tartalmaznak.

Az energiatakarékos világítás nem azonos azzal, hogy mindenhová a legdrágább, legkorszerűbb fényforrásokat építjük be. Érdemes a megvilágítandó területen a használati szokásokat is figyelembe venni, mert a ritkán használt lámpa nem tud energiát megtakarítani – olyan, mintha a fiókban tartanánk.

Nézzünk egy példát, milyen lámpa való az éléskamrába:

  1. Itt nem szokás olvasni, csekély fényerő is elegendő
  2. Naponta néhányszor, és csak néhány percre kapcsoljuk be a világítást

Ha kompakt izzót építenénk be, még el sem éri az üzemi fényerejét, és már ki is kapcsoltuk. Ráadásul rosszul viseli a ki-be kapcsolgatást, rövid lesz az élettartama, tehát kamrába nem való.

Ha LED lámpát építünk be – amelynek az ára jelenleg eléggé „borsos” – az jól viseli a kapcsolgatást (sajnos van olykor ellenpélda, hogy nem is annyira), akkor meg nem lesz észrevehető megtakarításunk, mert a napi üzemóra nagyon alacsony, még félóra sincs.

Ha a későbbiekben a ZéróEnergia Ház megvalósítását tűzi ki célul (bocsánat, hogy már megint…), akkor akár milliókat megtakaríthat a telepítendő napelemes rendszernél, ha most a leghatékonyabb fényforrásokat és lámpatesteket választja. Addig is élvezheti az alacsony világítási költséget.

Borítókép: pixabay.com

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments