Az Energiakulcs® esetében miért van felületfűtésre szükség?

felületfűtés, padlófűtés

Valóban, miért ne lehetne pl. radiátorokkal fűteni? Ennek két oka is van.

Az Energiakulcs® egy hőszivattyús hőtermelő oldallal működő koncepció, és mint ilyen, alacsony hőmérsékletű hőleadással működik a leggazdaságosabban. A radiátorok viszonylag magas hőmérsékleten (azaz ~50°C felett) működnek kielégítően, az alatt nem. Radiátorokkal ráadásul nem is lehet hűteni.

A másik ok: az Energiakulcs® koncepciójának kidolgozása során – nem véletlenül – „kifelejtettük” a puffertartályt. Miért? Mert pénzbe kerül, a puffer tároló költsége nettó 2-300 000 Ft, és körülbelül hasonló értékű alapterületet foglal a passzívházban. A kettő együttesen félmillió forint, ezért a fejlesztésnél fontos cél volt a hagyományokkal ellentétes, puffer nélküli műszaki megoldás.

Nézzünk egy példát! Klasszikus felületsugárzó eszköz a padló. A lefektetett fűtő csöveket általában 6-8 cm beton takarja. Egy 130 m2-es ingatlannál, amennyiben 100 m2-en valósítunk meg padlófűtést, úgy az 6-8 m3 betont jelent, mint tároló kapacitást. A 6-8 m3 beton tömege 12-16 tonna! Ha összehasonlítjuk a beton és a víz fajhőjét, akkor megállapíthatjuk, hogy ez olyan, mintha lenne egy 2500-3300 literes puffertartályunk.

Borítókép: vgfszaklap.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments