Illeszthető-e napelem a rendszerhez?

energiakulcs napelem

Természetesen illeszthető, de ez ma már nem intézhető el egy igen, vagy nem válasszal.

Közgazdasági szempontok szerint – ha vannak megtérülési elképzeléseink – a hőszivattyús H tarifás fogyasztás napelemes kiváltása (23 Ft a H tarifás áram a fűtési idényben) közel 17 éves megtérülést mutat.

Ha érvényre kerül a rendszerhasználati díj megfizettetése a szolgáltatók részére – hiszen ebben az esetben biztosan átlépjük a 4 kW-os mentességi határt – akkor ez a megtérülés még tovább fog nyúlni, akár 20 év fölé is kerülhet. 20 év alatt egészen bizonyosan kell már invertert cserélni, ami családi háznál 5-6 kW-os méretben félmilliós értéket képvisel. Itt már egy soha meg nem térülő költség/amortizáció spirálba kerülünk várhatóan.

Az Energiakulcs® szisztéma kimunkálásakor fő szempont volt a fűtés/hűtés/melegvíz-termelés villamos energia fogyasztásának minimalizálása. Ez annyira jól sikerült hogy – H tarifa esetén nem racionális döntés a teljes villamos fogyasztás nullára redukálása – érdemes csak a normál háztartási fogyasztás lefedésére elegendő 3-4 kW-os napelem mező létesítése, ez a méret jelenlegi ismereteink szerint nem fog rendszerhasználati díj megfizetése alá tartozni.

Éppen ezért nem alkalmazunk üzemi használatra méretezett villamos fűtőbetétet, amely a levegős hőszivattyúknál és levegős hőnyerőoldallal működő kompaktkészülékeknél elmaradhatatlan kiegészítő fűtés alacsony külső hőmérsékletnél, melegvíztermelő (HMV) üzemmódban.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments