Hogyan működik a felületfűtés?

felületfűtés

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, célszerű lehet egy kevéske emberi komfortérzet-ismeretet is feleleveníteni.

Az emberi hőkomfortot egy helyiségben való tartózkodáskor négy tényező befolyásolja:

  • a levegő hőmérséklete,
  • a relatív páratartalom,
  • a határoló felületek (fal, padló, mennyezet) átlaghőmérséklete és

tételezzük fel, hogy a „levegő mozgási sebessége” egy normális épületben megközelítőleg zéró, a páratartalom pedig általában az optimális mezőben van (~40-65%).

Ezek alapján az ideális állapot kialakításának három módja van:

  • a helyiség léghőmérsékletét befolyásoljuk,
  • a határoló felületek hőmérsékletét befolyásoljuk,
  • vagy egyszerre mindkettőre hatással vagyunk.

Hogyan lehet egyik, avagy másik dologra hatással lenni? Például fűtéssel.

A levegő hőmérsékletét lehetséges úgynevezett konvektív hőleadással növelni (ilyen a radiátor), de ez is jár némi sugárzó (tehát felületi) fűtéssel. Lehetséges a szellőző levegővel fűtést bevinni, és lehetséges „sugárzással”, azaz a határoló felületekről származó hővel a szoba berendezési tárgyait, illetve magát az embert felmelegíteni, ami/aki hőleadással fogja a levegő hőmérsékletét emelni.

Hogy melyik megoldás a legjobb?

Nem lehet egyértelműen kimondani, mert szubjektív a döntés. Vannak, akik idegenkednek a felületfűtéstől, és csakis valamilyen konvektív (pl. radiátor) hőleadót „viselnek” el a helyiségben. De vannak olyanok is, akik szeretik a felületi sugárzó fűtéseket. Nos, ők jártak „jobban”, ugyanis a sugárzó fűtés 8-10%-os megtakarítást tud biztosítani ugyanolyan komfortszint megléte mellett a konvektív hőleadáshoz képest.

Miért? Mert sugárzó fűtés mellett elegendő 1-2°C-kal is alacsonyabb hőmérsékletet tartani a helyiségben. Pozitívum még, hogy a felületsugárzással elvonni is lehet hőt, ami pl. egy radiátortól nem várható el.

További előny, hogy a felületsugárzó fűtés/hűtés olyan mértékű „beépített puffert” jelent az épületben, ami lehetővé teszi, hogy az Energiakulcs® gépészetnek ne legyen szüksége puffer tartályra.

Borítókép: rehau.com

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments