Hogyan működik a hőszivattyú?

hogyan működik a hőszivattyú

Azt hogy hogyan működik a hőszivattyú legegyszerűbben a háztartási hűtőgép működési elvének elmagyarázásával lehet megérteni.

Bizonyára mindenki tudja miért van az, hogy melegben izzadunk, és ezáltal viseljük el a nagy meleget, a fürdőkádból kilépve viszont fázunk.

Miért van ez?

Mert a test felületéről elpárolgó folyadék hőt von el, a folyamat megfordítása (tehát egy gőz állapotú közeg „lecsapatása”) viszont hőleadással jár. Ezt a jelenséget egy hűtési körfolyamattal tudjuk a saját céljainkra felhasználni.

A hűtési körfolyamatban valahonnan hőt kívánunk szállítani valahová, ami egy folyékony állapotú közeg elpárologtatásával és lekondenzáltatásával lehetséges. Az elpárolgás a hűtőgépnél az élelmiszertől vonja el a hőt, a kondenzáció pedig a hűtőszekrény hátoldalán lévő rácson keresztül adja le a környezet irányába a hőt. A folyamat fenntartásához általában villamos energiát használunk.

Hőszivattyúnál valamilyen környezeti közegből (levegő, talaj, talajvíz) vonjuk ki a hőt, és a hőszivattyú segítségével szállítjuk a „felhasználás” helyére, a fűtési vagy melegvíz-készítési rendszerbe.

Mi az Energiakulcs® hőtermelőjeként egy talajhő-víz rendszerű hőszivattyút használunk.

Mit tartalmaz ez a hőszivattyú?

  1. Elpárologtató egységet, amely a talajszondával vagy talajkollektorral behozott talajhővel párologtatja el a hűtőközeget.
  2. Kompresszort, amely az elpárolgott hűtőközeget összesűríti magas nyomásra és magas hőmérsékletre.
  3. Kondenzátort, ami a magas nyomású és hőmérsékletű közegtől cseppfolyósítással elvonja a hőt a fűtési vagy használati melegvíz-készítési rendszernek.
  4. Adagoló szelepet, amely az elpárologtatóba továbbítja a folyékony hűtőközeget elpárolgásra.

Mitől lenne az jó nekünk, hogy a hőszivattyú villamos energiát igényel egy ilyen bonyolult folyamathoz, mikor direkt villamos fűtéssel is lehetne kevésbé bonyolultan fűteni?  Azért, mert a hőszivattyú ugyan fogyaszt villamos energiát, viszont ez a folyamat teljes energiamérlegében jó méretezésnél 15-25%-ot tesz csak ki, a többi energia a környezetből származik. Ha ezt lefordítjuk, akkor ez azt jelenti, hogy 1 kWh befektetett villamos energiával a környezetből 2-4 kWh-nyi energiát tudunk behozni, ezáltal a folyamat végén 3-5 kWh-nyit tudunk a fűtött oldallal közölni.

Borítókép: Általunk forgalmazott talajhő-víz hőszivattyú és 300 literes HMV tároló beépítve, működésre készen

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments