Hogyan született az Energiakulcs®?

energiakulcs

Hasonlóan, mint ahogyan az evolúciós fejlődés folyamatai zajlanak.

Néhány megépült vagy tervezett passzívházgépészeti kialakítás vizsgálata során az a benyomásunk támadt, hogy ugyanazokat az alkotóelemeket (hőszivattyú, sole-defroster egység, szellõztetõgép, talajhőcserélő, padló- és mennyezettemperálás) más módon összeszerelve két fő változást is elérhetünk:

  • először is olcsóbb lesz a teljes gépészeti kialakítás,
  • másrészt jóval magasabb hatékonyságot érünk el az alacsonyabb beruházási költségek ellenére.

Gyakran félreértik ezt a relatív költséghatékonyságot. Az Energiakulcs® nem lesz annyira olcsó, mint egy infrapaneles elektromos fűtés, sőt lényegesen drágább lesz, viszont nem „csak” fűtést szolgáltat, hanem levegő előtemperálást, intenzív hűtést fillérekért.

Itt azért emlékeztetnénk minden építtetőt egy axiómára:

A beruházás alkalmával – egyszer az életben – az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül a megvalósítás. Ez azután soha többé nem lesz fontos. A következő 50 évben, minden hónapban az lesz a legfontosabb, mekkora számlák jönnek!

Az Energiakulcs® később a legkisebb költséggel alakítható zéróenergia házzá, 3-4-szer kevesebb napelemmel érhetjük el az energiafüggetlenséget, mint infrapaneles villamos fűtéssel.

2
Szólj hozzá!

avatar
1 Comment threads
1 Téma válaszok
0 Követő
 
Legtöbb reagálás
Hottest comment thread
2 Komment írók
energiakulcsVértessy-Koller Tamás Legutóbbi kommentelők
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Vértessy-Koller Tamás
Vendég
Vértessy-Koller Tamás

“A beruházás alkalmával – egyszer az életben – az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül a megvalósítás. Ez azután soha többé nem lesz fontos. A következő 50 évben, minden hónapban az lesz a legfontosabb, mekkora számlák jönnek!” Sajnos ez csak addig igaz ebben a formában, amíg az építtető nem hitelből oldja meg a beruházást vagy annak egy részét. Mert a 10-20-30%-kal többe kerülő beruházás hitel esetén bizony durva törlesztő részlet emelkedést jelenthet. És akkor már mérlegelendő, hogy egy 30 évre felvett hitel esetén a törlesztő részlet emelkedése vagy a magasabb összegű beruházás esetén realizálható megtakarítás lesz-e a komolyabb. Mondom ezt úgy,… Olvasd tovább »